Bilstolsdjungeln

"Mamma. Nu är det löv på träden. Nu är det sommar! Nu ska jag ju få åka framåt i bilen. Sitta bak men titta åt samma håll som dig. Nu är det så!" Det är ord jag sa till storebror när han började notera att kompisar satt framåtvända, en del vända på heltid andra lite då och då. Och han har rätt. Det är sommar nu.
 
Vi jagar framåtvänd bältesstol och enligt Google är stolar med Isofix absolut säkrast, om man har Isofix i bilen. Det ska i början på juni installeras vänster bak i vår bil. Jag har så svårt för att gå med på "näst bästa" när jag läst mig till vad som är bäst, det är också skitjobbigt att det bästa bara är bäst ett år för sen kommer nytt!! Det står mellan tre stolar, och alla är "för breda" för vårt baksäte. Fram kan han inte sitta pga där måste lillebror sitta bakåtvänd minst ett år till då det blir för trångt för benen annars. BeSafe Izi Up X3 Fix (den ska rotera vid krock från sidan), Britax KidFix II (utskruvningsbara sidokollitionsmojänger) och MaxiCosi Rodifix Airprotect ("airbags" i huvudskyddet), om jag nu fått till namnen rätt, är kandidaterna. Alla minst 48cm breda = sjukt trångt för den som tvingas att sitta i mitten bak. Planen att flytta vår bakåtvända stol som lillasyster ska ta över till mitten bak stöp i och med att den som då ska sitta på sidan om henne inte kan spänna fast sig, spänner hamnar under stolen...
 
Att då fortsätta framåt i tanken en 4-5 år; storebror 8-9 år, lillebror 7-8 år och lillasyster närmare 5 år. ALLA ska ha bältesstolar... Vi kommer inte att rymmas i en Volvo V70 från 2006 mer. Vi behöver en annan bil innan dess. Det är pissjobbigt att veta för bil är varken billigt eller nåt vi vill lägga pengar på, men vi behöver en. Vår förhoppning är att det om 4 år kommit ut en extremt säker och extremt smal stol som ryms mellan storebrors och lillebrors bautastolar i baksätet. Ja. Så hoppas vi! Det tummar vi för!!