Sjalar och odling

MOBILINLÄGG:

Så... Jag är av la sambo förbjuden att inhandla mer vagnar och trots en fin vinst genom åren så får jag nog vara beredd på att acceptera det förbudet. Lillasyster var inte ekonomiskt med i beräkningarna och att försöka ha henne hemma sina tre första år, minst, kommer att bli kämpigt. Vi får se hur länge det går. Men pga detta förbud av mitt intresse hittar jag nu på nya saker, som inte heller är gratis. Tyvärr. Jag vill odla, och bära.

Bärandet handlar i och för sig om att den trikåsjal jag fått helt enkelt inte längre riktigt håller måttet. Lillasyster väger idag 7kg och den är lite svajig trots att den inte är enormt elastisk längre. Nästa steg verkar vara en vävd sjal i bomull och av någon märklig anledning verkar dessa tygstycken kosta en smärre förmögenhet. Helt sjukt. Köper förmodligen eget tyg och syr med raksömmar... Men den dagen jag orkar/hinner/kan det får vi se när den sker. Att genomföra ting är mycket svårt för mig nuförtiden. Jag är helt handlingsörlamad pga barnen på förskola. Nedstämd och apatisk-isch.

Odlandet har liksom vuxit sig på mig en period nu. Förra året odlade vi sallader, örter, tomater, jordgubbar, smultron och potatis. I år vill jag utöka till morötter, ärtor och rödbetor också. Hallonbuskar ska upp. Jag önskar mig ett växthus, behöver mer pallkragar och jord samt vill lägga skiffer mellan pallarna som små söta gångar och puttinuttiga avdelningar i trädgården. Vi snackar ingen stor gräsmatta direkt...

Inom båda områdena, sjalar och odling, är jag HELT okunnig. Snackar vi anknytning, amning eller annat sånt där prettopryligt kring föräldraskap är jag helt med. Men så snackar vi att få en morot att växa och jag va "Eh. Va?". Det stod nåt ointressant om benmjöl till de hallonbuskar jag planerar att plantera. Vad är det? Ord som jag behöver slå upp med Nationalencyklopedin används i ALLA, alltså A L L A, texter om odling. Vad man än vill odla! Olika jordar och pH och gödsel och värme och zoner och fan och hans moster. Hittills är det enda jag "odlat" orkidéer och det går ju superb! Jag ger dom vatten och dom växer och föder barn som sen också växer upp. Men en morotsjävel behöver tydligen myyyhyyyyycket mer än så. Och så kan man så på hösten och så på våren men ingen kan säga vad som är bäst?!

Odling stressar mig. Men jag vill ändå göra det. Dels tror jag på att försöka bli mer självförsörjande... Örter är inte billigt i butik. Dels gillar jag idén att ha med barnen. Låta barnen se fröet som blir nåt ätbart, eller i alla fall bör bli nåt ätbart. Med mig bakom spakarna vet en aldrig vad det blir. Den där drömmen om ett växthus är så fin, men jag vet INGET om växthus. Alls. Överhuvudtaget. Faktiskt ville jag asfaltera hela bakgården när vi köpte huset... Tror egentligen mer på den idén än allt odlande. Men nåt lockar ändå. Kanske det är kejsarinna.se som liksom lurat in mig. Hennes bilder och hennes texter om odlandet är så fina, lite romantiska på nåt sätt. Med barnen kan jag ju egentligen göra en gräspotatis liksom... Såna där groddar på toapapper vi sysslade med i skolan när jag var liten.

Vi får se! Jag ska i alla fall sätta igång med tomater i veckan! Huruvida jag har råd eller vågar mig på hallon och två pallar till är en annan femma. Det är ju för fan svindyrt! Och så måste man mörda så många sniglar och det är verkligen inte min grej. Stackars sniglar...

#1 - - Astrid:

Hehehehehe, ojdå.

Man ska odla det man äter! Morötter, ärtor och lite sallad är bra grejer. Jordgubbar och bärbuskar är ju en bra start.

Sen det där med jord... Äh. Jag täckodlar (lägger det som ska multna direkt på marken) vilket hjälper hålla fukt och maskar glada. Jag byter plats på grödor, just nu enligt schema men mest viktigt är det med potatis. Bönor är jättebra att odla då de binder kväve och därmed gödslar marken åt dig.

Börja i pallkragar, odla tätt och gallra medan det växer. Sätt lök enligt farbror Gröns metod (googla Farbror grön + lök eller gå till 11/3 2017 för ett av inläggen).

Odla sommarmorötter nu till våren. Tror jag har tänkt i maj nån gång men minns inte. Sen kan man odla lite mer under sommaren. Till hösten odlar man sådana som ska stå kvar länge i landet, då kan du skörda in i vintern. Under vintern, strax innan det fryser på (i år blev det nästan vid nyår, men jag satte långt innan pga tids-panik) så sätts de som ska titta upp till våren. De väntar jag på, men vet inte om de ruttnat bort då vintern var så märklig. Så alla sätt är bra, men ger olika resultat ;)

Tips är fb-gruppen "Trädgårdsskafferiet". En hel del bra inspiration där. Och så Skillnadens och Farbror Gröns podcast "Två odlare emellan".

Däremot är trädgården inte romantisk just nu. Mest brun, haha.