Nappen

MOBILINLÄGG:

Om man vill amma och anser att amning är viktigt hör napp och flaska inte till. Tänk så här; Barnet suger på bröstet = signalerar till kroppen att producera mjölk = kroppen ställer in mjölken efter barnets behov. Barnet suger på napp och flaska = ingen signal till kroppen = ingen mjölkproduktion. Varje gång barnet suger på nåt annat än brösten är hämmande för möjligheten att amma. Plus att greppet barnet ska ha på bröst i jämförelse med napp och flaska är olika vilket kan orsaka smärta för bröstägaren, vilket såklart vidare försvårar amning. Att få mat ur flaska är dessutom lättare än ur bröst vilket kan göra att barnet ratar boobsen å flaskans vägnar efter bara en gång...

Mina tidigare barn har i princip nekats napp och flaska. Sedan har jag i desperation försökt få dom att ta napp och flaska. För mig har det varit tungt att vara den enda som kan mata. Men då har barnen vägrat. Lillasyster fick napp redan samma dag som förlossningen. Hon har dock aldrig fått den istället för bröst och inte heller mer än efter fyra timmar sugande och/eller när jag behövt på toa och hon ska slippa vara ledsen och jag få en paus. Jag riskerar i och med mina kunskaper kring nappen mest förstörd amning genom att hon tar fel grepp och ger mig sår, produktionen sjunker inte av de få minuter per dygn hon tar nappen. Tyvärr har andra föräldrar här på BB sett det (dessa har pratat med mig om det) och även stoppat napp i sina barns munnar, vilket jag hoppas barnmorskorna tar upp i samtal med dom.

Lillasyster är mitt tredje barn jag ammar. Jag är påläst och kunnig kring amning och dess funktion. Amningen denna gång är inte viktig för mig men ser helst att hon ammas i första hand, eller i alla fall får bröstmjölk, pga att den är custom made för henne, hennes behov och hennes mage. Idag har hon haft napp ca 10 minuter och ammat ca 9-10 timmar sedan midnatt (och lär amma mer). Jag är jätteförsiktig med nappen men enormt glad över att hon tagit den och hoppas att hon fortsätter ta den. Vore guld om jag kunde stoppa den i munnen på henne fem minuter här eller där vid behov. Typ sista biten hem i bilen, medan mina andra barn behöver hjälp, sista sträckan hem, efter 4-5 timmar amning utan nöjd unge osv osv... Det viktiga är att hon inte får den ISTÄLLET för bröst och att greppet förvirras. Då sinar mjölken.

Barn som tar napp ammas i snitt kortare tid än barn utan, vilket är förståeligt när man förstår att varje sugtillfälle på bröst är viktigt för mjölkproduktionen. Det är också okej för mig. Än så länge är det lite coolt att ha fått trean. Jag är så lugn i alla mina beslut kring henne... Samtalet med barnmorskan om min amning (har angett att jag vill amma) och nappen dom noterat i lillasysters mun mynnade bara ut i "ja men du är ju påläst och har en plan". Jag tänker dock inte ta ansvar för de andra föräldrarnas nappanvändning här, inte mer än att jag meddelat dom när dom pratat om den att hon bara får den medan jag äter och/eller går på toa. Annars är det viktigt att hon ligger vid bröstet, jämt.

Visa fler inlägg