Saknade ting

MOBILINLÄGG:

Den där gamla forskningen (om det inte är ännu en ny nu?) ang att par/människor utan barn är lyckligare än människor med barn har åter blossat upp och i en grupp jag är medlem i på Facebook dök frågan upp kring vad det är man saknar sedan barnen föddes. Det fick mig att börja tänka.

Jag saknar att tänka. Alltså verkligen tänka. Att tänka klart och att komma någon vart i processen tankeverksamhet. Idag står jag mest och stampar pga rådvill, en del beslut känns så jävla stora och inget facit finns. ÄR verkligen storebror redo för förskola? Skadar vi honom av beslut att skola in? Bör lillebror ändå vara hemma ett år till? Borde dom egentligen gå 9-12 fyra dagar per vecka istället för det vi tänkt oss? Är det gråa hårstrån jag ser? Osv osv... I mitt jobb avbryts jag också i tankarna. Det finns liksom ingen plats någon tid för mig att bara tänka längre. Jag vet att jag gillade det.

Jag saknar ensamtid, inte egentid. Jag trivdes ensam och drog mig gärna och ofta undan förr. Nu finns ingen gång jag kan vara ensam på och i efterhand har jag många gånger funderat varför jag skaffade barn alls med tanke på mitt behov av att just vara ensam. Det krockar ganska enormt med min syn på föräldraskapet. Jag tror inte alls 100% på mantrat "glad mamma = glada barn". Mina barn skulle må oerhört dåligt om mamma drog för att vara ensam all den tid jag vill vara ensam... Alla barn gynnas inte alls av att deras föräldrar fokuserar på sig själva.

Jag saknar att se på TV. Mest saknar jag dock att läsa en bok. Har läst mycket och ofta hela mitt läsande liv. Har inte läst en bok klart sedan 2012 nu. Det plågar mig.

Jag kan sakna att svara "JA!!" på den eviga frågan "Såg du [valfritt scenario från nåt skit på TV]" ställd av dom med eoner av tid att slösa på TV-tittande, eller ork att vara vakna när deras barn somnat.

Jag saknar att känna mig fin och fräsch. Jag la mycket tid på smink och hår förr. Kläder, skor och väskor. Rakade benen och höll på. Smorde in hela kroppen, luktade gott och var mjuk. Nu är jag en osminkad, fnasig och torr trasa med håret i en snodd... Jag har håret uppsatt så mycket att det gör fysiskt ont i hårbotten att släppa ut det. Nej. Smink och frisyrfixande är inte det som gör mig fin, men känslan.

Jag saknar att vara frisk. Aldrig i mitt liv har jag varit så sjuk som sen barnen kom. I alla möjliga jävla åkommor!

Såklart. Att sova ut. Att sova ifred. 

Åh jag saknar att sitta i soffan en hel dag (och när jag väl gör blir jag så jävla rastlös). Jag saknar alltså att KUNNA sitta i soffan en hel dag. Kan inte längre. Är alldeles för mycket jag kan göra av den tiden istället.

Jag saknar vänner... Massor.

Jag kan sakna krogkvällarna. Drinkarna, dansandet, sjungandet! Det hånglandes en del, det släpades hem nån då och då. Släpandet tog ju i och för sig slut när barnens far träffades där 2009, men i alla fall. Det får stå med.

Jag saknar tiden! Tiden till allt. Hur FAN kunde jag tro att jag hade det stressigt innan barnen? Vill hånskratta mig själv år 2011 rakt i ansiktet. Så lite jag visste om begreppet tid då! HAHAHA!


Finns säkert mer jag saknar. Typ att bajsa ifred, äta min mat ifred... Såna saker. Men om lycka mäts i ekonomiska och lite mer ego-grejer ja, då förstår jag verkligen hur barnfria par/individer skattar sig själva lyckligare än barnbegåvade par/individer. Verkligen. I såna fall är en rent av olycklig efter att ha skaffat barn. Ibland undrar jag just VAD med barn som lockade mig till fler än en. Det var i alla fall inte tanken på att be dom sluta slåss i badbaljan 711 gånger på en kvart...

Vad saknar du?

#1 - - Marie Jensen :

Ett par till.. Få tänka färdigt en tanke nån gång ibland. Börja göra nåt och faktiskt få hålla på tills man är klar. Få ett ryck att åka nånstans och vara på väg efter fem minuter. Och att ha sex (ev till och med med lyset tänt) utan att lyssna efter små tassande fötter! 😀😉

Svar: JA MEN GUD!! Att gå ut ur dörren utan 412 väskor och just in case-packning (jag med två utan blöja som kanske inte hinner på toa pga vill inte) 😂 !!! SÅKLART! Sexgrejen har jag inte kommit till ännu pga för mkt bebisar som passerat ut där nere på för kort tid 😝😂
Ilskna Mamman

#2 - - Natalia:

Jag saknar mitt intellekt, RIP

Svar: Ja just! Hade glömt bort just den biten...... Kommer det någonsin åter undrar jag, på riktig? 😞
Ilskna Mamman

#3 - - ElinA:

Jag saknar allt ovan plus varm mat och varm te. Saknar att slippa laga lunch varenda eviga dag. Mest av allt saknar jag att kunna HITTA saker och ting utan att behöva springa runt och runt och upp och ner i hela jä**a huset!! Tänk om saker och ting fanns på sin plats?! Tänk om jag, så som förr, visste exakt var jag kunde hitta saker och ting och slapp slösa bort så många timmar av mitt liv på att leta varenda eviga grej! Wow, vilken härlig lyx det skulle vara.
Har börjat sakna böcker på allvar, har inte läst en bok sedan sommaren 2011.
Och ensamtiden. Att vara ledig en vardag när alla andra måste jobba. Att ligga och lata sig i soffan medans en tittar på skräptv, utan att känna att en borde ju egentligen ta tillfället i akt och äntligen torka köksluckorna/dammsuga trappan/sortera ut kläder/åka till soptippen/valfri hushållsaktivitet som är lättare utan barn.
Fyller fyrtio idag, och det enda jag har önskat mig är tid. Tid utan barn. Tid där de tas omhand av någon annan så att jag äntligen kan få någonting gjort. Men ingen verkar ta mig på allvar. Just ikväll så säger mamma min till mig: "Jo, jag tänkte att det nog blir lättare om vi tar barnen då när det har blivit lite varmare igen, då när de kan springa runt ute lite mera." WTF?? Det är Januari. Lillan är sjutton månader gammal och hon äger faktiskt både skidoverall och vinterstövlar, vantar och mössa! Men ja, vi kan ju vänta tills våren 2020 då kanske. :-|
Ska sluta klaga nu, älskar ju faktiskt mina barn över allt annat. :-)

Svar: Ja men hur kunde jag glömma varmt te!? HAHA! Hade lätt kunnat sakna att hitta mina grejer om jag hade haft koll innan barn men den kan jag inte låta barnen ansvars för. Jag är en riktig slarvmaja!! Hörrö! Grattis i efterskott och hoppas verkligen du i present kan få lite tid ensam att göra några av de saker du ändå saknar!!! ❤
Ilskna Mamman

#4 - - Ronja:

Att få äta min mat varm och att utmana mig själv (mest intellektuellt)

Svar: JA!! Saknar också hjärngympa! Tragglar runt här i mjukisar och ordnar mellanmål. Står i valet och kvalet om jag ska ta jobb eller plugga klart....
Ilskna Mamman

#5 - - Therese :

Vi är lite lika tror jag. Det jag saknar mest är egentid med egna tankar å att läsa. Kunna sitta i en solstol å plöja bok efter bok.

Samt kunna träna när o vad jag vill. Å att bara kunna dra å slippa allt ansvar. Men det här med att läsa tror jag kommer. Om si så där 5år....Ghah. ..då är jag 40. Året då mamma kommer först.

Svar: Eller hur? Den där tiden ensam liksom... Få vara själv. Jag läste så jävla mycket förr och nu drömmer jag om böcker. Men en dag. En dag sker det!!!
Ilskna Mamman

#6 - - Lisa:

Saknar mitt minne. Saknar att vara ensam. Saknar promenader i skogen med hunden och inte att dra runt på den där tunga vagnen på vägarna i skogen. Skillnad. Saknar läsa och att få vara ifred. Saknar att kunna skåpäta och att få göra saker klart och i lugn och ro. Eller, jag hade lätt kunnat ha med henne på mer saker i hemmet, om den lata fadern kunnat sköta markservicen bättre och alls utan påtryckningar.

Svar: Lata fäder är inte mkt att hurra för inte... Amen på dina ord!
Ilskna Mamman

#7 - - Linn:

Jag saknar att ha min kropp i fred! Att få sova själv. Att läsa böcker. Att äta varm mat. Att tänka. Att föra samtal utan att det låter som man har tourettes. Mitt minne, som totalt försvunnit. Att sova överhuvudtaget... Att när man är sjuk få vara det i fred... och säkert tusen andra saker jag är för trött för att komma ihåg

Svar: Haha!!! Samtal och tourettes!!! Skrattade riktigt gott åt det när jag läste för 100 år sen för JA! EXAKT SÅ!!
Ilskna Mamman