Jaha?

Förskoledag numero uno är avklarad. Båda barnen var HELT färdiga när dom kom hem, grät och bölade och allt gick fel (men storebror hämtade ändå hem grannbarnet för lek lite senare). Vi föräldrar är stressade över att alla andra 3- och 4-åringar verkar klara av- och påklädnad bättre än våra (ytterkläder) men våra är ju inte ens intresserade av att göra det själva! Och "klär du inte på dig går vi inte ut" funkar ju inte pga då stannar dom ju bara inne. Men det kanske kommer nu när dom ser kompisarna klä sig.
 
Dagen hade gått bra. Lillebror mer klängig på pappa än storebror och båda hade blivit arga när det var dags att gå hem. Båda ville tillbaka idag, om än lillebror betedde sig tämligen märkligt imorse. Jag står stand-by för att hämta honom om han inte piggar på sig. Lillebror är nämligen morgontrött... Mycket morgontrött. Ibland är det svårt att, om han inte spyr rakt ut eller har tydlig feber, avgöra om han är sjuk eller bara har lång startsträcka. Jag erbjöd honom dock att vara hemma - han följde med pappa och storebror till förskolan. Pedagogen la fokus på storebror igår och tyckte det gick jättebra med kontakten mellan dom (tack för lyssnade på oss) så idag och framöver ligger fokus på lillebror som faktiskt verkar lite trögare i starten, inte helt oväntat. Det är snarare storebror som överraskat. Ska bli spännande att se hur denna dag går!
 
Barnen, och deras far, berättade att dom efter lunch vilade i 45 minuter (FÖRTIFEM!!) lyssnandes på en CD-skiva där flera sagor lästes upp. Båda barnen har aldrig någonsin beskrivit nåt som tråkigt förr men detta var tydligen JÄTTEtråkigt (ibland säger dom ord och meningar jag aldrig hört förr). Såklart nödvändigt för barnen med långa dagar, som också somnade. Men inte för mina, inte varje dag. Det ställer "till det" lite angående tiderna för hämtning som vi inte helt utan tankeverksamhet lagt upp. Tisdagar har vi andra saker planerade på eftermiddagen så min tanke var att hämta dom 13:00, men lunchen är klar vid 12:00. Ska dom då sitta 45 minuter och vänta på mig? För det är ju så det blir. Nej. Blir nog mer lämpligt att hämta dom direkt efter lunchen så går vi hem och varvar ner med nåt dom gillar innan vi kör igång igen klockan 13:00... Och då förlänga vistelsetiden måndagen och onsdagen så dom hinner vara ute med förskolan längre. Igår hann dom vara ute i 40 minuter innan dom skulle hem = två ledsna barn som vill vara ute mer. Mina barn lever för utomhus och dom har alltid gillar gården denna förskola har. Den är fantastisk i jämförelse med många andra.
 
Jag då? Ptja... Just nu ligger jag i soffan med Nyhetsmorgon på TV'n och skriver detta medan lillasyster sover. Igår var vi på ärenden och hälsade på arbetskollega som också har bebis. Idag ska vi gå en sväng och luncha hos annan kompis, hoppas jag. Jag har hunnit duscha, inspekterat mina rynkor, bajsat ensam och haft rena kläder i flera timmar. "Det här kan jag lätt vänja mig vid" sa jag högt till mig själv när jag cruisade runt i den extremt skitiga Volvon igår i det fantastiska solskenet (såg knappt genom rutan, behöver nog städa den bilen). Att bara packa för ett barn och att bara PACKA IN ETT BARN i bilen var helt fantastiskt lyxigt! And I do love it. Men jag kommer inte leva lyxliv om barnen inte trivs där dom är... Det går inte. Och dåligt samvete har jag. Alltså. Man lämnar inte barn på förskolan om man är fullt frisk och ändå hemma! Det är alltså min grundinställning angående vad förskolan ska användas till. Men jag försöker bortförklara för mig själv att barnen är nog stora och alla vet vi ju att barn MÅSTE vara på förskolan (den är dock svår pga tror inte på det). Vidare bortförklarar jag med att vi får 25 timmar men bara använder 15, och det är ju bra. Osså försöker jag försvara mig med att jag orkar mer och är en bättre mamma med en paus från dom, men den är också svag... Ja nej. Det är svårt för mig att motivera detta med 3 år till (om allt går som det ska) av hemmavarande framför mig. Galet svårt. Bara dom mår bra. Det är väl det som kommer avgöra!
 
 
#1 - - Therese:

Härligt att dom verkar trivas. Känner igen tröttheten när dom kommer hem. Allt blir fel. Men jag skulle nog se över tiden dom går då det inte känns som den är anpassad för er. Låter som att gå färre dagar så dom hinner vara ute mer.

Svar: Nu är inget anpassat för oss. Nu är det enbart deras inskolningstider 9-14. Deras rekommendation. Jag tror 9-12 hade räckt fint de första dagarna.... Men dom bör ju veta bäst.
Ilskna Mamman